From start to finish

Finished garden

Prep-planting

Finished garden
Finished garden

Back garden – before

Finished garden
Finished garden
Finished garden from patio

Front garden – before

Front and Back Garden Project, Keston Village

Overview

The clients were informed there was a 5-bed house being built in a discarded plot of land adjacent to the back of their garden. As it would be allowing digger access at the back the clients decided to take the opportunity to revamp their garden. Plus there was the added challenge of a trampoline which had been on the wasteland next door.

The Brief

The brief was to create an adult relaxation space at the back of the long, narrow garden for the family of NHS workers. The bins were at the very top of the garden, so the design had to allow for an all-weather pathway too.

There was no way of hiding the trampoline in such a small space, so we decided to embrace it! There was also a need to add privacy at the far end of the garden due to the new house in the adjacent plot.

Design Concept

As the neighbouring wisteria likes to romp over the summer house, we decided to add a pergola to encourage it along this structure for added screening.

To add to the sense of calm we created a small water feature which spills into a rill utilising a stainless-steel trough the clients already owned. I do love to use re-cycled items if possible.

We planted a multi-stem Prunus serrula for seasonal interest, and cottage garden planting in shades of pink, white, mauve and purple. We smartened up the front garden by adding planting that flowed into the borrowed views of the common beyond.

Testimonial

“Great design service from Carole. Listened carefully to our brief, working to our budget and adjusted her ideas for us as we went along. We now have a lovely family garden with a super grownup escape space. The planting and space make me feel like I am sat within a display garden at Chelsea Flower Show! Thank you” Catherine Rose